Zwemvijver

zwemvijver

Het aanleggen van een zwembad is een grote stap. Vaak hoort men het argument dat een zwembad mooi is in de zomer, maar lelijk in de winter. Er is echter een oplossing die ervoor zorgt dat zowel in zomer als in de winter je zwembad een meerwaarde bied aan je tuin. Namelijk, de zwemvijver!

Een zwemvijver, ook wel ecologisch zwembad genoemd, is een kruising tussen een zwembad en een vijver. Maar waarom zouden we kiezen voor een vijver boven een zwembad? We zetten even de belangrijkste punten op een rijtje.

Allereerst, de integratie in de tuin. Een zwembad is eenvoudig. Het is een zwembad. Punt. Maar een zwemvijver kan volledig geÔntegreerd worden in het design van de tuin. Je bent ook niet gebonden aan de standaard ovaal, rechthoekige of achthoekige vormen die zo typerend zijn voor klassieke zwembaden, je kan gaan voor een heel natuurlijke vorm aangepast aan je tuin.

Nog een veelbesproken nadeel van zwembaden is dat er jaar in jaar uit chemicaliŽn moeten toegevoegd worden aan het zwembadwater. Deze zijn niet alleen duur in aanschaf, maar kunnen bij slechte toepassing irritaties veroorzaken. Een ecologisch zwembad daarentegen gaat weinig tot geen onderhoud vergen. De natuurlijke balans zal door de fauna en flora in evenwicht gehouden worden, waardoor je geen producten meer moet gebruiken.

Voor de constructie zijn er verschillende opties. Vaak kiest men voor het uitgraven van de zwembadvorm, en daarna brengt men een waterafdichtende folie aan. Daar bovenop komt dan een laag bodemgrond. Dit is best een zo arm mogelijke grond. Hierdoor dwing je de planten om hun voedstoffen uit het water te halen, waardoor algen zich niet kunnen ontwikkelen. Maak de bodem niet perfect vlak, dieren en planten ontwikkelen zich het beste op licht glooiende bodem.

Een doorn in het oog bij klassieke zwembaden is vaak de afdekking, en de lelijke trap. Beeld U in, een mooi natuurlijk ogende vijver, voor 1/3 gevuld met rietplanten. Afdekking is nergens te bespeuren. En er is geen plastieken ladder in zicht, maar een smaakvolle houten steiger.

Ben je van plan om de tuin opnieuw in te richten? Overweeg dan zeker dit alternatief voor een klassiek zwembad!