Zwemparadijs Nederland

zwemparadijs nederland

Nederland is altijd al een land geweest dat half met de voeten in water staat. Sinds mensenheugenis heeft de Nederlander een unieke band met het water. Soms haat, maar meestal liefde, de Nederlander heeft een hele hoop gevoelens over water.

Dat Nederlanders echte waterratten zijn zal U dan ook niet verbazen. Menig Olympische medaille is door onze Noorderburen uit de brand gesleept. Competitiezwemmen is een populaire sporttak in Nederland.

Maar het stopt met niet zwemmen. Allerhande wateractiviteiten zijn immens populair in Nederland. In de zomer kan je er duik en roeiclubs aan het werk zien, net zoals kayakkers, windsurfers en zeilers. En in de winter? Dan schaatst half Nederland over de kilometers bevroren waterwegen, alles omgeven in een mooi wit sneeuwtapijt met de nodige festiviteiten errond. De Elfstedentocht behoeft natuurlijk geen verdere uitleg, hoop ik?

Om het waterminnend volk tevreden te houden, heeft Nederland een uitgebreid aanbod aan zwembaden. De meeste grote spelers op de internationale markt die zich bezighoudt met het ontwerpen, bouwen en runnen van subtropische zwembaden hebben in Nederland één of meerdere vestigingen.

In de meeste grote steden is er een gemeenschappelijk openbaar zwembad voorzien. De lokale jeugd is er vaak te vinden, blijkbaar is de lokroep van de plek waar ze als kleine pagadders de allereerste slagen maakten in het water te groot. Bovendien zijn de meeste openbare zwembaden dan nog eens geïntegreerd in een zogenaamd ontspanningspark, wat in België de tegenhanger “Provinciaal Domein” kent.

Nederlanders zijn ook een campingvolk. Welke vakantieperiode het ook is, we merken op de Belgische wegen een influx aan Nederlandse chauffeurs die met caravan (of sleephut voor de kenners) onderweg zijn naar warmere oorden. Ook daar verkiezen de Nederlanders meestal een camping met zwembad.

Het water heeft een belangrijke rol gespeeld in Nederland. In de geschiedenis zijn er verschillende gebeurtenissen, zoals de grote dijkbreuk van 1953. Dit heeft ervoor gezorgd dat Nederlanders een gezond en verstandig respect hebben voor de kracht van het water. Dit heeft ondermeer geleid tot de bouw van de Deltawerken.


zwemparadijs nederland Zwemparadijs Nederland
Nederland is altijd al een land geweest dat half met de voeten in water staat. Sinds mensenheugenis heeft de Nederlander een unieke band met het water. Soms haat, maar meestal liefde, de Nederlander...