Zonnecollector zwembad

Voor het verwarmen van je zwembadwater hoef je niet perse een dure warmtepomp te installeren. Indien je het zwembad alleen maar gebruikt tijdens de zomermaanden, is het perfect mogelijk om dit te verwarmen met de allergrootste gratis energiebron, de zon!
Het principe achter zonnecollectoren en zwembaden is in feite zeer eenvoudig. Het zwembadwater gaat via een pomp door een buizenstelsel, dat op zijn beurt blootgesteld is aan de zon. De zon warmt op natuurlijke en vooral gratis wijze het water op, dat tussen de 5 en 10 graden warmer is dan in een zwembad zonder een collector.
Je kan de collector laten plaatsen door een professionele firma. Dit zal de mooiste afwerking met zich meebrengen, maar ook extra kosten. Er zijn zelfbouwpakketten op de markt, die je toestaan om zelf een collector te bouwen voor je zwembad.
Allereerst moet je beslissen waar de collector moet komen. Ideaal is op een dak van een woning. Daar zal het rendement het hoogst zijn. Hou er rekening mee dat bij een hellend dak dit in de richting van de zon moet staan voor een optimale werking. Vraag ook zeker na bij de verzekering wat dit voor een effect heeft op uw premie.
De volgende factor is gewicht. Een zonnecollector van gemiddelde grootte kan al snel 500 kilogram wegen. Wees dus zeker van de draaglast van je dak. Consulteer eventueel een vakman om deze te weten te komen. Let ook op de bevestiging van de collector. Deze gaat uitzetten en krimpen, en dus is een flexibele bevestiging heel belangrijk.
De aansluiting aan het zwembad is afhankelijk van de grootte van je collector. Heb je een uitgebreid buizenstelsel, dan is het aangeraden om een extra pomp te voorzien. Eventueel is ook een driewegkraan met zonnesensor een goede investering om te overwegen. Deze zal in de gaten houden of er zon is, en indien nodig de kraan manipuleren zodat het water richting de collector kan stromen.
Als laatste tip geven we nog mee dat het de moeite waard is om bij de bouw van je zwembad te investeren in extra isolatie voor de wanden en een goed afdeksysteem. Als je elke avond na gebruik het zwembad kunt afdekken zal het warmteverlies minimaal zijn.
Tweet |
|