Zandfilter zwembad

Als je wilt blijven genieten van een frisse duik in je eigen zwembad, zal je de waterkwaliteit nauw in het oog moeten houden. Het volstaat immers niet om er gewoon wat chemicaliŽn bij te gooien om het water in topconditie te houden. Van zodra je een zwembad plaatst dat groter is dan het typische opblaasbare plonsbadje, is het aanschaffen van een filter interessant. De meest voorkomende variant is de zandfilter, en die bespreek ik hier.

Allereerst moeten we bepalen wat de capaciteit van de zandfilter moet zijn. In een ideale situatie moeten we streven naar een rondpomptijd van 4 uur. Dit wil zeggen dat al het water minimum 1 keer door de zandfilterinstallatie is gegaan in 4 uur tijd. Weet je dus de totale waterinhoud van je zwembad, dan kan je berekenen wat de zandfilter moet aankunnen om je zwembadwater in topconditie te houden.

Een zandfilter werkt eigenlijk heel simpel. Het water loopt weg via een skimmer, een opening die net op de lijn van het wateroppervlak is geplaatst. Door een buizensysteem komt het water bovenop een laag zand terecht in de filter. De typische grootte van de zandkorrels zal 0.4 tot 0.8mm zijn. Vuildeeltjes die groter zijn zullen dus niet tussen de zandkorrels doorkunnen en bijgevolg bovenop de zandkorrels blijven liggen.

Hou er rekening mee dat de kleine vuildeeltjes zoals algen wel tussen de korrels doorkunnen en dus niet gefilterd zullen worden! Indien je een vlokmiddel toevoegt aan het water zal dat er echter voor zorgen dat de kleinste vuildeeltjes zich aan elkaar gaan hechten, waardoor ze toch door de filter tegengehouden zullen worden. Overweeg dus het gebruik van een vlokmiddel, zeker als je last hebt van alggroei in je zwembad of als het erg warme zomer is. Warmte werkt namelijk bevorderen voor de alggroei.

Een filter maakt gebruik van een pomp. En dat wilt zeggen dat er elektriciteit mee gemoeid is. Indien uw zwembad voorzien is van zonnecollectoren kan je de zandfilter elk moment van de dag gebruiken. Is dit echter niet het geval, overweeg dan om Ďs nachts met een timer te werken en zo te genieten van het voordelig nachttarief.