Zwembad winterklaar

Helaas, de winter staat weer voor de deur. En aangezien we niet allemaal ijsberen zijn, zullen veel mensen van plan zijn om hun zwembad winterklaar te maken. Maar wanneer is nu het juiste moment? Waar moet ik allemaal aan denken om ervoor te zorgen dat we volgende lente weer kunnen genieten van een plonsje?

1. Wanneer?

Als algemene leidraad neemt men aan dat van zodra de temperatuur van het water onder de 12 graden is gezakt, het zwembad klaargemaakt mag worden voor de winter. De reden daarvoor, is dat onder de 12 graden er geen algengroei meer kan voorkomen. Wil je toch vroeger het zwembad al klaarmaken, dien je te blijven filteren en moet er ook chloor aan het water worden toegevoegd. Minder als in de zomer, maar toch iets om rekening mee te houden.

2. Hoe?

-Gebruik je een dekzeil, dan is het aangeraden om dat vorstvrij op te bergen. Rol het op en laat het zo volledig mogelijk uitlekken.
-Indien je gebruik maakt van een verwarming, laat deze dan volledig afkoelen, en ledig daarna alle leidingen. Als er water in blijft zitten, kan er vriesschade ontstaan! Sluit na het leegmaken alles terug aan, zodat er geen vuil in de leidingen kan komen. Heeft je verwarmingssysteem een winterstand, schakel deze dan in. De elektriciteitskost is veel lager dan de kost van een nieuwe!
-Indien je zwembad is voorzien van skimmers, inspuitgaten of jets, laat het water dan weglopen tot onder het niveau van de ingangen.
-Reinig de wanden van het zwembad met een daartoe bestemd product.
-Zorg dat de pH waarde in orde is, we mikken op 7 7.4.
-Verwijder alle accessoires en andere spullen uit het zwembad.
-Om te voorkomen dat er zich ijs gaat vormen, kan je ofwel ijsbrekers kopen, ofwel zelf aan de slag gaan. Maak enkele plastic flessen vast aan een gewicht zodat ze ongeveer 20cm onder het oppervlak drijven. Het streefdoel is per vierkante meter 4 flessen te hebben drijven.
-Leg enkele opgeblazen binnenbanden van een auto op het water. Moest er in de winter sneeuw vallen, gaan deze ervoor zorgen dat het winterdekzeil meer ondersteuning krijgt en niet gaat doorhangen
-Span een winterdekzeil over het zwembad en zorg dat het voldoende is vastgemaakt. Maak het regelmatig vrij van bladeren en andere rommel.