Waterbehandeling

Bij het onderhoud van een zwembad is een van de belangrijkste aspecten de staat van het zwembadwater. Alles staat of valt immers met de inhoud van je zwembad. En laat het duidelijk zijn dat er meer bij komt kijken dan alleen maar wat chloor bijgieten en klaar. Verschillende factoren moeten in het oog gehouden worden. Dit ten bate van het zwembad, maar ook van jezelf!
Laten we beginnen met chloor. Dit chemisch product heeft als hoofdtaak het doden van ziektekiemen. Bereken voor je zwembad zeker de juiste hoeveelheden die je moet gebruiken! Ga niet met de losse pols te werk.
Bij water denken we ook aan kalk. De tijd dat elk gezin een waterverzachter kon gebruiken is gelukkig bijna voorbij, maar men moet de invloed van kalk op je zwembadinstallatie niet onderschatten! De initiële investering zal je op enkele jaren wel terugverdiend hebben. Denk maar aan de kalkafzetting in je koffiezet, of je afwasmachine. Neem dat beeld nu mee en zet het in verhouding naar je zwembad. En ineens lijkt een ontkalkingsinstallatie een goed idee!
De bekendste behandeling van zwembadwater is natuurlijk de pHwaarde of zuurtegraad. Deze moet ideaal tussen 6.5 en 7.6 liggen. Te veel afwijkende waarden gaan immers hun weerslag hebben op U! Huidirritaties, prikkende ogen en pijnlijke slijmvliezen zijn slechts enkele van de onaangename bijwerkingen die kunnen optreden. Een goede controleset en regelmatig ervan gebruik maken is dus de boodschap.
Vuil verwijderen uit het zwembad is nog altijd een taak grotendeels toegeschreven aan de filter. In de meeste gevallen is de klassieke zandfilter de beste oplossing. Er zijn echter situaties waarin deze filter niet naar behoren zal werken. Soms zijn de vuildeeltjes zo klein, dat ze door de vulling van de filter niet tegengehouden kunnen worden. Je kan dus blijven filtreren zolang je wilt, de vuildeeltjes komen gewoon via het filtreersysteem terug in het zwembad terecht.
De oplossing voor dit probleem is de toevoeging van vlokmiddelen. Deze vloeistof dien je toe te voegen aan het zwembadwater, waarna je de filter minimaal 3 uur zijn werk moet laten doen. Het vlokmiddel gaat zorgen dat de deeltjes gebonden worden aan mekaar, en zo een groter doelwit vormen voor de filter. Hierdoor kunnen ze tegengehouden worden door de zandkorrels en zal je zwembadwater veel properder en helderder zijn!
Tweet |
|