Warmtepompen

Iedereen die een eigen zwembad heeft, kent het probleem. Het is in de late zomer, maar je wil toch nog graag een plons maken. Maar door het koude water is de pret snel uit. Misschien zou een verwarmd zwembad toch een goed idee zijn? Als je tot die conclusie bent gekomen dan is het waarschijnlijk tijd om een eigen verwarmingstoestel aan te schaffen.

Een warmtepomp is slechts 1 variant. Er bestaan nog voldoende andere types verwarming, zoals bijvoorbeeld zonneverwarming, of elektrische verwarming. De warmtepomp is echter de meest voorkomende variant van verwarming die waarschijnlijk ook het meest interessant is voor in uw zwembad.

Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast. Alleen is de circulatie omgekeerd. Bij een koelkast geven de “warme” items hun warmte af aan de koelkast. De koelkast gaat dan via de condensator de warmte afstoten aan de achterkant. Een warmtepomp voor een zwembad gebruikt hetzelfde principe.

Een warmtepomp gaat via een buizensysteem het koude water van het zwembad opnemen. Daar gaat het zijn koude afgeven aan het toestel. Dat stoot het weer uit aan de achterkant. De ontstane warmte geeft het toestel op zijn beurt terug aan het water, waardoor het water in je zwembad warmer zal worden.

Waar je op moet letten bij de plaatsing van een warmtepomp, is de locatie. Het toestel gaat de koude lucht uitstoten, waardoor in een kleine ruimte de temperatuur merkbaar zal dalen. Dit belemmerd de optimale werking van de warmtepomp, dus voorzie een grote ruimte of adequate ventilatie.

Ook mag dit toestel niet te ver van het zwembad staan. Hoe langer het buizenstelsel, hoe meer warmte er verloren zal gaan. Het is dus belangrijk om het toestel zo dicht mogelijk bij het zwembad te laten plaatsen, zodat er niet te veel warmte verloren gaat onderweg.

Laat je bij de aanschaf van een warmtepomp correct adviseren, zorg dat je weet wat de inhoud van je zwembad is en de omgevingstemperatuur. Aan de hand van deze gegevens zal men een inschatting kunnen maken van het benodigde vermogen en van de maximale capaciteit van de warmtepomp.

Laat je tenslotte zeker niet verleiden tot de aanschaf van goedkope wondertoestellen, want je zou wel eens bedrogen kunnen uitkomen!