Warmtepomp zwembad

Een van de grootste negatieve punten aangehaald vooraleer mensen willen overgaan naar de aanschaf van een eigen zwembad, is de beperkte tijd dat je gaat genieten van je zwembad. Niets is echter minder waar. Met een warmtepomp kan je in principe heel het jaar lang genieten van een heerlijk warm zwembad.

Zelfs al is het buiten maar frisjes, toch zit er nog een grote hoeveelheid warmte in de lucht en in de grond. Een warmtepomp gebruikt ongeveer ¾ van deze warmte, en de resterende energie komt van het stopcontact.

De warmtepomp is in wezen eigenlijk een omgekeerde koelkast. Bij de koelkast neemt het koelelement de warmte van de inhoud op en stoot deze uit naar de condensor achteraan de koelkast. Bij een warmtepomp slaat de warmte uit de buitenlucht via een warmtewisselaar op het koelmiddel. Een compressor brengt daarna het verdampte koelmiddel onder hoge druk, waardoor de temperatuur gaat stijgen.

Bij de aanschaf van een warmtepomp voor je zwembad moet je rekening houden met meerdere factoren. De locatie voor de warmtepomp is van groot belang, er moet namelijk een grote hoeveelheid koude lucht afgevoerd kunnen worden.

Denk ook aan de geluidslast, want het blijft natuurlijk een koelkast. Voorzie bij het aanleggen van je zwembad reeds de leidingen en aansluitingen, want het water moet kunnen circuleren van en naar de warmtepomp. Ook de waterfilter kan in deze cyclus ingeschakeld worden. Zo bespaar je een extra opening in je zwembadwand.

In het geval van een warmtepomp is zeker ook het principe “pay peanuts, get monkeys” Trek zeker voldoende budget uit, want als je warmtepomp op maximum capaciteit moet opereren heel het jaar door, komt dat de levensduur niet ten goede.

Een voorbeeld van minder aantrekkelijke warmtepompen zijn de zogenaamde monoblocks. Dit zijn kleinere eenheden, die sneller aangesloten kunnen worden. Het grote nadeel van deze types verwarmers zijn dat ze slechts effectief zijn als de temperatuur van het zwembadwater redelijk hoog ligt, rond de 25 graden. Op lange termijn ben je dus beter af met een hogere rendements warmepomp om te zorgen dat je zwembad altijd op temperatuur blijft!