Zonne-energie verwarming

zonne energie verwarming van je zwembad

Het klimaat, de opwarming van de aarde, de CO2 uitstoot, het zijn dagdagelijkse begrippen geworden. Duurzame energie is de toekomst. Het leven zal er zeker niet goedkoper op worden, integendeel zelfs.

De meest bekende vormen van duurzame energie zijn zon, wind en thermische energie. En voor de toepassing hier besproken, zwembaden, is zonneverwarming door middel van zonnecollectoren reeds ver ontwikkeld.

Er zijn verschillende vormen van zonnecollectoren beschikbaar. Het verschil bij een zonnecollector voor een zwembad, is dat in dit geval we niet op zoek zijn achter de elektrische energie die vrijkomt, maar we willen het water verwarmen. We schakelen de tussenstap van de elektrische energieopvang uit, en verwarmen rechtstreeks het water.

Het water in het zwembad zal door een pomp door een buizenstelsel gepompt worden. Dit loopt dan door de zonnecollector, die zo geplaatst is dat men optimaal gebruik kan maken van de verwarmende zonnestralen. Als constructiemateriaal kiest men meestal voor UV resistent rubber.

De installatie van een zelfbouwpakket kan zelf gebeuren, mits de instructies van de fabrikant opgevolgd worden. Is er voor je type dak een speciaal verwarmingselement nodig, dan is het raadzaam de installatie door een vakman te laten uitvoeren.

Hou er ook rekening mee dat een installatie op je dak waar water door stroomt, een invloed kan hebben op je verzekeringspolis. Informeer op voorhand bij je verzekeringsmaatschappij over de voorwaarden van je contract.

De initiŽle kost van een zwembadverwarming met zonnecollector is verwaarloosbaar als men het geheel op lange termijn bekijkt. Je hebt immers geen dure verwarming op elektriciteit nodig, de zon doet al het werk. In het buizensysteem kan je meteen ook de filtreerinstallatie voorzien, waardoor er slechts 1 pomp nodig is om het zwembadwater te doen circuleren.

Spring ook meteen langs bij de gemeente, want de bouwvoorschriften zullen uitwijzen of een installatie op je dak wel mag. Vergeet ook niet om te vragen of er in je gemeente subsidies zijn voorzien voor het installeren van een energieopwekkende installatie die werkt met duurzame energie!


zonne energie verwarming van je zwembad Zonne-energie verwarming
Het klimaat, de opwarming van de aarde, de CO2 uitstoot, het zijn dagdagelijkse begrippen geworden. Duurzame energie is de toekomst. Het leven zal er zeker niet goedkoper op worden, integendeel...