Zwembad tuin

De meest voor de hand liggende plaats om een eigen zwembad te plaatsen is natuurlijk in de tuin. Denk eraan dat wegens de bouwvoorschriften in BelgiŽ het verboden is om een zwembad aan te leggen in de voortuin.

Hoe groot je zwembad uiteindelijk kan worden hangt af van je budget. Een gemiddeld zwembad van 8 op 2.5 meter kost al snel rond de 7000Ä voor alleen de polyester kuip. Ga je voor een andere bouwvorm zoals gegoten beton, dan gaan de kosten nog verder oplopen.

Moest je over een kleine tuin beschikken (of een groot budget) en heb je geen beperkingen in ruimte, hou dan wel rekening met het feit dat bij een zwembad meer komt kijken dan alleen water. Een technische ruimte voorzien voor al de elektrische apparaten is geen slecht idee. Denk maar aan de filtreerinstallatie en de warmtepomp. Hetzelfde principe geld voor wanneer je aan het overwegen bent om een overkapping of rolluik te plaatsen. Vooral een overkapping die niet telescopisch is uitgevoerd heeft veel plaats nodig om gebruikt te worden. Voordat je beslist waar je het zwembad graag zou willen aanleggen, kijk je ook best eerst hoe de aansluitingen liggen ten opzichte van je woning. Dit om te vermijden dat de leidingen voor warm water te lang gaan worden, waardoor er warmteverlies kan optreden.

Ben je iemand die evenveel geniet van lekker luieren in de zon, dan van het plonsen in het zwembad, dan kan je een terras voorzien langs je zwembad. Bij de bouw hiervan gebruik je het best materialen die geschikt zijn om lange blootstelling aan water te weerstaan. Voor de veiligheid moet je ook vermijden dat je een materiaal kiest dat spiegelglad zal worden bij contact met water.

Is er een tweestrijd gaande tussen de gezinsleden? Willen sommigen niet het rustieke karakter van de tuin opgeven om er een zwembad in te plaatsen? Een goed compromis is de aanleg van een zwemvijver. Een zwemvijver kan, indien goed geplaatst, een volledig natuurlijk ogende aanblik hebben. De zwemvijver is geschikt omdat de plantgroei en de visgroei strikt opgevolgd zal worden. Een bijkomend voordeel is dat bij een zwemvijver de in en uitgang vergemakkelijkt kan worden door een uiteinde ondiep te laten uitlopen, zoals een oever.

Het plaatsen van een zwembad in de tuin is niet eenvoudig, maar met de juiste planning en vooruitziend nadenken kan je een hoop kopzorgen vermijden.