Rechthoekig zwembad

rechthoekige zwembad

Een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen bij de aanschaf van een eigen zwembad, is de vorm. Afhankelijk van de ruimte die je ter beschikking hebt, zal je een aangepaste vorm moeten kiezen.

Veel hangt af van de bouwstijl die je verkiest. Als je een klassieke vierkantshoeve hebt, zal je misschien eerder een zwemvijver verkiezen die beter ge´ntegreerd kan worden in de klassiek aangelegde tuin. De keerzijde is dat bij een strak modern huis een zwembad dat rechte lijnen heeft en een modern design veel beter zal staan. Dan kom je al snel bij een rechthoekig zwembad.

Een rechthoekig zwembad geeft unieke voordelen en nadelen. Het ziet er natuurlijk mooi uit, als je van een strak modern design houd.

In het geval van zelfbouw moet je er rekening mee houden dat een perfect rechte hoek natuurlijk wel meer werk en vakkennis vereist om volledig waterdicht te krijgen. Kies je voor afwerking in tegels, dan dien je te zorgen dat de hoekvoeg sterk genoeg is om de kracht van het water te weerstaan.

De makkelijkste manier om een perfect rechthoekig zwembad te bouwen is natuurlijk om de zwembadkuip te latenstorten in beton. Door het plaatsen van een bekisting en het naderhand storten van de beton zal de rechthoekige vorm verkregen worden zonder dat er extra aandacht moet gegeven worden aan de hoeken. Denk er wel aan dat het storten van beton in open lucht best tijdens een droge periode zou moeten plaatsvinden. Dit om de kwaliteit van het beton te garanderen.

Een laatste overweging is de ruwheid van de te gebruiken materialen. Vuildeeltjes en vooral algen hebben een houvast nodig tegen een wand om zich goed te kunnen ontwikkelen. Een ruwe betonnen muur of een oppervlak met veel tegels en voegen is ideaal. Een zo glad mogelijk betonnen oppervlak of een kunststof wand zullen op lange termijn de onderhoudskosten laag houden.