Zwembad pompen

Het brein van je zwembad is de pompinstallatie. Zonder een pomp zal het zwembad niet te onderhouden, filtreren of verwarmen zijn.

Bij het aanschaffen van een pomp voor je zwembad moet je allereerst rekening houden met het debiet, of hoeveel kubieke meter water de pomp kan verwerken per uur. Vervolgens moeten we denken aan de rondpomptijd van 4 uur. Dit is een moeilijke manier om te zeggen dat al het water minimum 1 keer door de filter moet gepasseerd zijn na 4 uur. De meeste pompen liggen tussen 9 en 45 kubieke meter per uur.

Voordat je begint met de bouw van je zwembad kan je best eens een stap achteruit zetten en kijken waar je de technische installatie wilt plaatsen. Het is namelijk niet echt mooi om een zwembad te plaatsen dat de maximale grootte bereikt die in je tuin haalbaar is, en dan naderhand te merken dat de pompinstallatie, filter en verwarmingsapparaten in een hoekje opeen komen te staan. Voorzie eventueel een technische ruimte of plaats in een poolhouse.

Vervolgens moet je naar de vereisten en de ongemakken van een zwembadpomp kijken. De vereisten zijn dat de pomp aangesloten moet zijn op het elektriciteitsnet. Ligt het zwembad helemaal achterin de tuin, dan moet je dus een kabel voorzien die de pomp van stroom kan voorzien.

Het grootste ongemak van een zwembadpomp is het geluid. De gemiddelde pomp kan toch al een irritant zoemend geluid produceren. Je kunt denken dat dit eenvoudig op te lossen is, plaats de pomp zo ver mogelijk van het zwembad. Je moet er echter rekening mee houden dat de pomp door middel van een buizenstelsel verbonden moet zijn met het zwembad. Hoe groter het buizenstelsel, des te meer kansen op lekken, en des te meer energie het zal kosten om het zwembadwater te verwarmen met een verwarmingstoestel.

De kunst is dus van op voorhand met het bouwplan in de aanslag te overleggen met de architect of de aannemer, zodat je later niet voor onaangename verrassingen kan komen te staan.