Zwembad plaatsen

Proficiat met de beslissing om je eigen zwembad te plaatsen! Het zal je eindeloos veel plezier brengen tijdens die lange hete zomerdagen. Voordat je de bestelbon gaat tekenen moet je echter wel goed nadenken over de plaatsing.

Veel hangt af van het type zwembad en de manier van bouwen. Allereerst moet je beslissen of je een ingebouwd of een bovengronds zwembad wilt hebben. Deze beslissing hangt voor een groot stuk af van de staat van de ondergrond. Beschik je over een zanderige ondergrond dan is het aangeraden om een betonnen grondplaat te laten storten. Dan is de beslissing om volledig in te bouwen snel gemaakt natuurlijk.

De snelle, makkelijke oplossing is een polyester zwembad. Dit is niet meer en niet minder dan een groot bad in feite. De kuip zal in 1 stuk moeten geleverd worden natuurlijk, dus je hebt wel een serieuze werkruimte nodig om de plaatsing zonder problemen te laten verlopen.

Afhankelijk van je budget moet je zien wat je mogelijkheden zijn. Ben je handig met je hamer en zaag, dan is een foliebad een goede tussenoplossing. Een foliebad bestaat uit een metalen frame vervaardigd uit staalplaten, waar een folie of liner over gespannen kan worden. Deze folie kan volledig afgewerkt worden naar wens, dus elke vorm is mogelijk. Je bent dus niet gebonden aan de standaardvormen van de polyester variant.

Een natuurlijke aanblik is ook mogelijk door een zogenaamde zwemvijver te plaatsen. Dit is een heel natuurlijk uitziend zwembad, dat voor het niet ge´nformeerd oog de indruk wekt van een gewone tuinvijver te zijn. Niets is echter minder waar. De beplanting zal in korven en potten aangebracht worden, waardoor er geen ondergrond nodig is. De zuurstofplanten zullen bovendien voor een natuurlijke filtreerinstallatie zorgen, waardoor chemische producten overbodig zijn. Nadeel is natuurlijk dat je een redelijk grote oppervlakte moet gebruiken voor het zwembad aan te leggen.

Zoals je kunt zien, je hebt veel mogelijkheid bij het kiezen van je zwembad, en deze zullen natuurlijk de plaatsing be´nvloeden. Overloop dus op voorhand al je alternatieven om tot de beste keuze te komen op het einde!