Zwembaden opbouw

Er zijn veel verschillende types van zwembaden beschikbaar. De een al wat duurder dan de ander. Maar in opzet is de opbouw redelijk gelijkaardig.

Elk zwembad heeft een reservoir nodig wat het water bevat, zoveel is wel duidelijk. Een polyester zwembad gebruikt daarvoor een grote prefab kuip. Deze zijn een van de meest bekende vormen van zwembaden. Een voordeel is dat de plaatsing erg eenvoudig is, op voorwaarde dat je voldoende plaats hebt om het ding te laten installeren. De afwerking is ook redelijk eenvoudig, als je een inbouwzwembad wilt is het een van de eenvoudigste oplossingen. Een vrijstaand polyester zwembad is ook mogelijk, dan kan je er gewoon een muur rond bouwen.

We halen nog aan dat de manier van opbouw afhankelijk is van de ondergrond. Indien je een zachte poreuze ondergrond hebt, dan is het gieten van een bodemplaat in beton wenselijk. Ben je dus van plan om een zwembad bovengronds te bouwen, maar moet je een grondplaat storten, dan kan je evengoed het zwembad inbouwen.

Het volgende belangrijk punt is de filtreerinstallatie. Het zwembadwater moet natuurlijk zuiver zijn, je gaat er tenslotte in zwemmen. Er bestaan verschillende manieren van filtreersystemen, maar in weze is de opzet overal gelijk. Een waterpomp beweegt het water door een buizenstelsel, en daar gaat het door de filter van je keuze. Zandfilters zijn het meest voorkomende type, maar chemische filters zijn ook een optie.

Voor de verwarming zijn er ook verschillende mogelijkheden. Je kan gaan voor de elektrische verwarming, goedkoop in aanschaf, maar afhankelijk van de schommelende energieprijzen kan het duurder uitvallen op lange termijn. De zonnepanelen zijn een gewilde optie de laatste tijd, vooral met de fiscale voordelen die je kan aanvragen bij de Federale Overheid.

Tot slot wijzen we er nog op dat bij de opbouw van eender welk zwembad er aandacht zou geschonken moeten worden aan het onderhoud. Elk zwembad, van elke prijsklasse, zal onderhouden moeten worden. Let dus op dat je dit karwei zo gemakkelijk mogelijk maakt. Dit kan door een verstandige opbouw te verkiezen en goed te plannen op voorhand!