Zwembad onderhoud winter

zwembad onderhoud winter

Het is weer zover, we kunnen ons zwembad weer prepareren voor de winter. Niet het meest aangename moment van het jaar, maar het moet nu eenmaal gebeuren. En een goede voorbereiding op de winter kan je een hoop kopzorgen besparen wanneer je in de zomer weer aan het zwemmen wilt gaan.

Allereerst is het een goed idee om het zwembad schoon te maken. Gebruik eventueel een vlokmiddel in combinatie met je zandfilter om de kleinste vuildeeltjes uit het zwembadwater te halen. Verwijder ook al het grootvuil eruit, zoals bladeren of kleine takjes.

Indien je een afdeksysteem hebt voor je zwembad zoals een overkapping of een rolluik, controleer dan op voorhand het mechanisme en zorg dat het goed werkt. Bij een rolluik is het mogelijk dat er vuil mee opgerold is, maak dat dus ook proper. Heb je zo geen installatie, dan zijn er alternatieven. Leg een dekzeil over het zwembad. Leg eventueel een opgeblazen tractorbinnenband op het water. Dit zal ervoor zorgen dat het zeil loskomt van het water. Ook zal regenwater en andere neerdwarrelende rommel afgeleid worden.

Vervolgens kan je best de kwaliteit van het water controleren. Voeg indien nodig met een speciaal daarvoor voorziene set chemische stoffen toe die de pH-waarde van je zwembadwater terug op peil brengen. Ook reinigingsproducten zoals chloor kan je nu toevoegen aan het water.

Heb je elektrische installaties zoals een warmtepomp of een jetstream, dan zal je deze ook moeten beschermen tegen de vrieskou. De installaties die in een technische ruimte staan zijn meestal voldoende beschermd. Anders kan je een isolerend deken over het toestel aanbrengen dat ervoor zal zorgen dat er geen vorstschade kan optreden.

Heb je een zonnecollector op het dak staan, vergeet dan niet om deze ook zoveel mogelijk leeg te laten lopen. Dit geld voor al de leidingen. Vermijd de vorming van stilstaand water. Overweeg om isolering aan te brengen op de blootgestelde leidingen, dit voorkomt bevriezen.


zwembad onderhoud winter Zwembad onderhoud winter
Het is weer zover, we kunnen ons zwembad weer prepareren voor de winter. Niet het meest aangename moment van het jaar, maar het moet nu eenmaal gebeuren. En een goede voorbereiding op de winter kan...