Zwembad onderhoud algen

zwembad algen

“Help! Mijn zwembad is helemaal groen!”

Een uitroep die zwembadfabrikanten en masse te horen krijgen elk jaar. Maar waardoor ziet het water nu eigenlijk zo groen? En hoe kan je gemakkelijk voorkomen dat je zwembad eruitziet als een stort?

De groene kleur komt door de groei van algen in het water. Algen zijn in feite kleine eencellige organismen, die zich in het zwembad gaan voortplanten. Je kunt ze niet individueel waarnemen, omdat ze microscopisch klein zijn. Zodoende gaan ze het water in je zwembad groen doen uitslaan.

De eerste preventieregel kan je al toepassen voordat de eerste spadesteek is gemaakt. Indien de wand van je zwembad extreem glad is, hebben de algen geen houvast. Hoe ruwer de wand, hoe meer ze zich kunnen vastzetten. Dus op het vlak van algenpreventie hebben polyester zwembaden een stapje voor. Hou dus rekening bij de aanschaf van je zwembad, welk type je wilt hebben.

Allereerst moeten de chloor en pH-waarde van het zwembadwater testen en op peil brengen. Laat je de eerste keer bijstaan door een ervaringsdeskundige, of laat je voldoende adviseren in een winkel. Bij de meeste testkitjes zal wel een uitleg zitten waarin de hele materie verduidelijkt zal worden.

Algen gedijen extreem goed bij zonlicht. Ze houden ervan, het brengt hun warmte en voedsel. Indien je dus je zwembad volledig afschermt van het zonlicht, zal de algengroei zeer beperkt blijven.

Bij de meeste zwembaden zal een filterinstallatie voorzien zijn. De klassieke zandfilter zal je genoeg wapenen in de strijd tegen de algen. In de speciaalhandel zijn verschillende chemische producten beschikbaar die toegevoegd kunnen worden aan het zwembadwater. Na toevoeging zullen deze producten ervoor zorgen dat de zandfilter de algen uit het water kan filtreren.

Indien je geen zandfilter hebt, en je hardnekkig last hebt van algen, is het volledig verversen van het water wellicht de enige resterende oplossing.

Algen in je water is zeker geen ramp, het is een probleem dat mits wat periodiek onderhoud op te lossen is.


zwembad algen Zwembad onderhoud algen
“Help! Mijn zwembad is helemaal groen!” Een uitroep die zwembadfabrikanten en masse te horen krijgen elk jaar. Maar waardoor ziet het water nu eigenlijk zo groen? En hoe kan je gemakkelijk...