Zwembad onderdelen

zwembad onderdelen

Een zwembad is zoveel meer dan een gat in de grond gevuld met water. Er komt heel wat meer bij kijken. Onderschat niet de investering die een zwembad met zich meebrengt. We zetten ze hier even op een rijtje.

Onderdelen die best aangekocht worden bij de bouw of aankoop van het zwembad zelf zijn vaak onderdelen die naderhand moeilijk bij te plaatsen zijn. Denk maar aan de volledige pompinstallatie. Het is inderdaad mogelijk om het zwembad te plaatsen met al de aansluitingen voor het buizensysteem voorzien, maar dan loop je het risico om naderhand geconfronteerd te worden met plaatsgebrek.

Ideaal is dus als je tijdens de bouw van het zwembad een aparte ruimte kunt voorzien voor al de machines. Werk ook meteen de leidingen mooi weg. Let wel op dat ze nog altijd bereikbaar zijn. We raden ook aan om meteen de filters en eventuele warmte-elementen in te bouwen zodat het buizenstelsel van je zwembad later niet meer onderbroken hoeft te worden.

Een onderdeel dat in een grijze zone zit qua plaatsbaarheid is een jetstream. Je kunt later een jetstream plaatsen, maar dan zal je een toestel hebben dat beperkt is in debiet, en dat over de rand van het zwembad zal moeten hangen. Inbouweenheden zijn natuurlijk mooier afgewerkt en ogen professioneler.

De zwembadonderdelen die je eventueel later nog kan aanschaffen, zijn meestal minder kostelijk. Overweeg zeker de aankoop van een alarm, of een hekwerk, om de veiligheid te verhogen. Een schepnetje is altijd handig om bladeren uit het water te halen. Al het speelgoed kan ook best aangekocht worden als er promoties gelden tijdens de solden, denk eraan dat de meeste opblaasbare dingen vaak slechte enkele seizoenen zullen meegaan, geef er dus niet te veel geld aan uit.

Indien je kiest voor een polyester zwembad, kan het zijn dat er een trap voorzien is in de rand van het zwembad. Is dat niet zo, dan kan je een ladder overwegen. Vaak kan je deze het beste plaatsen bij de afwerking van de rand van het zwembad.

Veruit de duurste aankoop die je kan doen is een overkapping of rolluik. Het is in je voordeel om op voorhand te kijken of je zo’n groot onderdeel achteraf kan plaatsen. Niet alle rolluiken of overkappingen zijn namelijk telescopisch, en als je een gemiddeld zwembad hebt kunnen de afmetingen al serieus oplopen.