Metalen zwembad

Een van de opties die je zeker moet overwegen bij de aanschaf van je eigen zwembad, is uit welk materiaal je het wilt maken. Alhoewel dat het verleidelijk is om voor de volledig uit kunststof bestaande geprefabriceerde kuipen te gaan, zijn er nog andere mogelijkheden. 1 Daarvan is het metalen zwembad.

Metalen zwembaden onderscheiden zich van de rest door de gebruiksvriendelijkheid. Alle onderdelen worden geleverd in een bouwpakket, nadat je de fabrikant een plan hebt overgemaakt. Bij een foliebad dien je ter plaatse nog de openingen voor de pompen, skimmers en dergelijke te maken. Met een metalen zelfbouw pakket echter, zijn alle openingen reeds gemaakt op voorhand.

De eerste beslissing die je zal moeten maken, is de vorm van je zwembad. Een ovalen zwembad zal je steeds moeten inbouwen. Boven of ondergrond, ze zal een steunmuur moeten voorzien. Kies je voor een achtvormig zwembad, dan is een steunprofiel nodig. En bij welke vorm je ook kiest, als er rechte stukken bijzitten, moet er steeds een steunmuur voorzien worden.

Een metalen zwembad kan je het beste plaatsen op een betonnen bodemplaat van 15-20 cm. Daarna plaats je het buizensysteem. Het buizensysteem is afhankelijk van fabrikant. Meestal werkt met met steunen voor de zijkant. Daarna bouwt men de vloer op, waardoor de structuur een stevig geheel kan vormen.

Hierna komt de wand. Deze komt op een grote rol. Deze zet je rechtop en begin je te plaatsen in de rail die onderaan het buizensysteem zit. Langzaam afrollen en voor de voet plaatsen van de afsluitdoppen bovenop elke zijsteun zijn van groot belang.

Nu is het tijd voor de afwerking. Net zoals de meeste zelfbouwzwembaden moet ook hier een liner geplaatst worden. Voordeel met het werken met pakketbouw is dat deze ook op maat voorzien gaat zijn voor uw zwembad, wat het bijtrimmen van de liner overbodig maakt.

Na het plaatsen van de liner komt er nog een stabiliserende rail bovenop de wand. Deze zorgt ervoor dat de wanden van het zwembad niet uit mekaar kunnen bewegen.