Zwembad maken

Hoeveel voorzorgen je ook neemt, er bestaat altijd een kans dat er een probleem ontstaat met je zwembad. Je hoeft daarom niet meteen te wanhopen, er zijn manieren om je zwembad terug in orde te maken.

Bij een zwembad denken we natuurlijk eerst aan water. Een lek in je zwembad is een zeer ernstig probleem, dat je best zo snel mogelijk aandacht schenkt. Een lek kan ontstaan door een vreemd voorwerp dat per ongeluk in het zwembad gevallen is, of door een constructiefout. Indien je zwembad geplaatst is door een professionele firma, dan raden we natuurlijk aan om contact op te nemen met hun om te zorgen dat je de best mogelijke ondersteuning krijgt.

Is je zwembad zelfbouw dan moet je eerst op zoek naar het lek. Heb je geen vermoeden waar het lek zit? Begin dan met +/- 20cm water uit het zwembad te laten. Blijft het zakken, dan zit het lek dus nog lager. Een probleem met de aansluiting van de liner is dan ook meteen uitgesloten. Zakt het water niet meer, dan heb je het lek boven het wateroppervlak gebracht. Met een spons en een afwassopje kan je dan op zoek naar het gat.

Een ander veelvuldig voorkomend probleem is het kapotvriezen van de leidingen van het buizenstelsel. Om dit te voorkomen moet je al het water verwijderen uit de leidingen. Ideaal is als je ze kan loskoppelen in stukken, en rechtop houden. Nog beter is natuurlijk zoveel mogelijk leidingen en toestellen wegbergen in een technische ruimte waar het niet kan vriezen. Probeer hier naar te streven bij het plannen van de bouw van je zwembad, zodat je later niet moet bijbouwen.

De beste manier om al deze problemen te voorkomen is zorg dragen voor je materiaal. Onderhoud je zwembad, de leidingen, en de toestellen. Respecteer de onderhoudsintervallen. Gebruik alleen kwaliteitsmaterialen. En vooral, wees oplettend en opmerkzaam, en las periodieke inspecties in om slapende gebreken tijdig op te sporen!