Liner zwembad

liner zwembad

Een van de belangrijkste elementen van uw zelfbouwzwembad is de liner. Vaak verwachten mensen dat een zwembad simpelweg gemetst is, en dan bezet met tegels. Niets is minder waar. In dit artikel gaan we duidelijk maken wat een liner is, en waarom hij zo essentieel is voor je zwembad.

Bij zelfbouw van een zwembad heb je veel keuzes. Grote kunststof kuipen zijn makkelijk zelf te plaatsen. Wil je echter een uniek ontwerp, of volledig zelfbouwen, zal je een liner moeten gebruiken.

Een liner is een soort zeil dat de wanden en bodem van je zwembad afdekt. Het doel ervan is optimale waterdichtheid verzekeren. De meest voorkomende kleur is blauw, maar vele andere varianten zijn te krijgen. Wil je een appelblauwzeegroen zwembad, en wil je het geld eraan uitgeven, dan kan dat!

Liners variëren in dikte van 0.7 tot 1.5 mm. Hoe dikker, hoe steviger, maar ook hoe duurder de liner. Als je zwembadvorm afgewerkt is, breng je de liner aan. Dit doe je door de doek in elke hoek aan te drukken, en langzaam omhoog te werken. Eventuele uitsparingen voor de bodemput of de waterfilter kan je al uitsnijden indien deze zich laag in het zwembad bevinden. Dit om te voorkomen dat als je begint met het zwembad te vullen, de gaten vervormen.

Indien je kiest voor een standaardmaat, zal je liner voorzien zijn van een randje dat perfect past onder de randafwerking van je zwembad. Anders zal je zelf aan de slag moeten om te zorgen dat alles mooi weggewerkt is.

Wanneer de liner zo vlak mogelijk is aangebracht, moet deze vacuüm worden getrokken. Hierdoor zal je enkele vacuümpompen moeten plaatsen. Trek de liner een beetje los van de zwembadrand, en laat de pompen hun werk doen. Als de liner eenmaal strak tegen de zwembadwand aangetrokken zit, zit deze muurvast. Zelfs al laat je al het water weglopen, dan nog blijft de liner plakken.

Eenmaal de liner is vlakgetrokken, kunnen er nog enkele onvolmaaktheden voorkomen. Vul het zwembad met 10cm water, en probeer dan de plooien glad te strijken. Indien je het water te hoog laat komen, zal het onmogelijk zijn om aanpassingen uit te voeren.