Kosten zwembad

De beslissing om een eigen zwembad aan te leggen is een die je best niet over een dag ijs neemt. Er zijn verschillende kostenposten die je in het oog moet houden. We zetten even de bekende en minder bekende op een rijtje.

Het zal je niet verbazen dat voor de meeste zwembaden je een bouwvergunning moet kunnen voorleggen. Hier kruipt tijd in, en ook wel wat geld. Indien je de wijze beslissing neemt om je ontwerp te laten nakijken door een architect, zal daar ook een meerkost aan verbonden zijn.

Als je uiteindelijk overgaat tot het bouwen van het zwembad, hangt veel af van de manier waarop je verkiest de plaatsing te voltooien. Wil je zelf wat werk verzetten, dan lijkt het op het eerste zicht wel een goed idee om zelf de grondwerken te doen. Onderschat dit echter niet, het uitgraven van een zwembad is een zware inspanning. Blijkt naderhand dat je er niet in slaagt om in de voorop gestelde termijn het grondwerk te voltooien, dan kijk je waarschijnlijk tegen een meerkost aan van de huur van een graafmachine met operator.

Indien je werkt met een firma die gespecialiseerd is in de plaatsing van zwembaden, dan beschik je op voorhand over een offerte en uiteindelijk een bestek waarin de eindprijs en voorwaarden vastliggen. Let hier ook op eventuele meerkosten. Zo kan het zijn dat de firma bij de aanvang der werken besluit dat ze de onderdelen niet naar de uiteindelijke plaats van het zwembad kunnen brengen, en dat ze met bijvoorbeeld een kraan moeten inschakelen om ze over het huis te tillen. Dit veroorzaakt natuurlijk kosten.

Nadat je zwembad ligt, zijn er ook nog factoren waar men rekening mee moet houden. Bereken best op voorhand wat je zwembad jaarlijks zal kosten, en of je het budget vrij hebt daarvoor. Overweeg de prijs per jaar van de verwarming, de filtreerinstallatie, en andere toestellen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Uiteindelijk is een zwembad een goed voorbeeld van een kostenbaten analyse. Gebruik je het zwembad dag in dag uit, dan is het een goede investering om een overkapping te plaatsen waardoor je verwarmingskosten zullen dalen. Ben je echter een occasionele gebruiker, dan kan je beter investeren in een rolluik waardoor je het zwembad kan afsluiten voor vuil dat in het zwembad kan vallen.

De conclusie is, doe op voorhand al het rekenwerk, zodat je zeker bent van je stuk. Beter voorkomen dan genezen is hier zeker en vast van toepassing!