Zwembad kopen

De beslissing om een zwembad aan te schaffen is niet een die je over 1 nacht ijs moet nemen. Vele factoren spelen mee in je gedachtegang.

Vooreerst, wat zijn je middelen? Als je slechts enkele honderden Euro’s wilt uitgeven dan moet je al niet meer denken aan een polyester zwembad, dan zal er een Bestway framezwembadje vanaf kunnen, maar daar zal het dan ook zo ongeveer bij ophouden. Een goede leidraad is het toevoegen van 50% van de aankoopprijs van een zwembad. Koop je een polyester kuip van 5000€, voorzie dan zeker 2500 Euro extra voor andere aankopen en onderhoud.

Laat je voldoende adviseren in de winkel. Het is makkelijk om over te gaan tot de aankoop, terwijl je nog niet alle factoren in acht hebt genomen. Een polyesterkuip van 20 op 10 meter past binnen je budget, proficiat. Maar als je achtertuin slechts 50 m² is, dan begint het al rap heel krap te worden. En idem voor de plaatsingsmogelijkheden. Een dergelijke kuip moet namelijk in 1 stuk geplaatst worden, dus er moet een voldoende doorgang voorzien worden naar de uiteindelijke rustplaats van het zwembad.

Ook de elektrische apparaten zijn een investering op zich. Een verwarming op elektriciteit zal qua initiële investering het beste meevallen. Op lange termijn echter, zal een elektrische verwarming handen vol geld kosten. Een duurzame zelfvoorzienende verwarming met zonnepanelen en een warmtewisselaar is een betere oplossing op lange termijn, maar je zal een grotere hap uit je totaalbudget moeten voorzien voor een dergelijk systeem.

Vergeet ook niet de afwerking van je zwembad. Terwijl de meeste nieuwbouwers de eerste paar jaar het moeten stellen zonder afgewerkte gastenslaapkamer of zelfs een proper afgewerkte badkamer, met een zwembad is het enigszins anders gesteld. Een zwembad moet afgewerkt zijn, niet alleen voor de levensduur van de onderdelen te verzekeren maar ook om de veiligheid te waarborgen! Je kan moeilijk wachten met een degelijke antislip vloer aan te brengen rond het zwembad tot er na 3 zomers voldoende geld beschikbaar is, dat gaat gevaarlijke onverantwoorde situaties creëren.

Het motto is dus, denk goed na voor je eraan begint, en onderschat de kost niet van een eigen zwembad!