Ingebouwde zwembaden

inbouwzwembad

Zit je met een baksteen in de maag? Steken de zakken van je jas vol met bierviltjes en servetten met daarop half leesbare bouwplannen voor je huis? Dan is er een tip die je wellicht wilt overwegen.

Vroeger was een zwembad voorbehouden voor de ultra rijken. Een eigen zwembad was een teken van rijkdom, van smaak. Maar meer en meer kiest jan modaal voor een zwembad thuis.

De aanleg van een zwembad in je tuin is een hele opgave. Het zwembad gaat namelijk het uitzicht van je tuin domineren, en het gaat moeilijk zijn om een zwembad naadloos en elegant te integreren in het geheel van je tuinplan.

Een andere mogelijkheid is om bij de bouw van een nieuwbouwwoning te verkiezen om een zwembad te laten inbouwen. Je kan eventueel een bijgebouw voorzien, of de garage omtoveren tot zwembad en de auto buiten stallen in een carport.

De voordelen van een inbouwzwembad zijn talrijk. Buiten dat je geen grote oppervlakte van je tuin moet opofferen, is het ook qua energiezuinigheid heel interessant. Een zwembad dat deel uitmaakt van je woning zal namelijk evenzeer verwarmd worden door de centrale verwarmingsinstallatie. Een aparte installatie is dus overbodig.

Ook is een binnenzwembad makkelijk te onderhouden. Je zal geen last hebben van vallende bladeren of andere onreinheden. Voor de afwerking zal je een slipvrije vloer moeten voorzien, en vochtbestendige materialen moeten gebruiken. Dit om vochtopstapeling en schimmelvorming te voorkomen.

Een zwembad heeft meestal een uitgebreide technische ruimte nodig. Bij een buitenzwembad moet je ervoor zorgen dat deze dure apparaten voldoende ontrokken zijn aan de weerelementen. Bij een inbouwzwembad zijn deze reeds beschermd in het huis en kunnen ze zonder extra voorzorgsmaatregelen geplaatst worden in bijvoorbeeld de berging of de garage.

Ben je van plan om te bouwen en is een eigen zwembad iets wat je zeker aanspreekt, overleg dan met je architect of het in je huidige bouwplannen realiseerbaar is.