Houten zwembaden

houten zwembad

Een van de meest aantrekkelijke types van zwembaden is ongetwijfeld het houten zwembad. De natuurlijke materiaalkeuze is veel rustgevender en minder ingrijpend in de tuin dan een polyester kuip of een betonnen zwembad. En in de moderne wereld waar het begrip milieuvriendelijkheid steeds belangrijker begint te worden, zal het hout zeker welkom zijn.

De houtsoorten zijn uiteenlopend. Tropisch hardhout komt goed van pas voor de randen en de ligstroken. Dat ze niet kunnen rotten, is natuurlijk een belangrijke troef. Voor de rest zijn grove den en Rood Noords Grenen populair.

Een andere eigenschap die hout zo interessant maakt voor zwembaden, is de isolerende kracht. Warmte zal meer vastgehouden worden door het hout, wat zich weer gaat vertalen naar lagere energiekosten indien het zwembad verwarmd is. En tijdens de late lente of de vroege herfst zijn enkele zonnestralen reeds genoeg om de houten dekplanken op te warmen en te zorgen voor een aangenaam warm gevoel.

De misvatting dat hout en water niet samengaan, gaat niet op bij een zwembad. De binnenkant van het zwembad gaat men namelijk voorzien van een kunststof liner. Zo verkrijg je de beste combinatie, onderhoudsvriendelijk modern comfort aan de binnenkant, en een tijdloze luxeafwerking aan de buitenkant.

Indien je naast je zwembad ook nog een terras wilt aanleggen, kan je dezelfde houtsoort gebruiken als die je gebruikt hebt voor de randen van het zwembad. Zo vormt je zwembad en het terras een mooi geheel. Hierbij moet je rekening houden dat het hout splintervrij moet zijn, kwestie van de voeten te beschermen. Een ander aspect van het hout is ook dat de structuur voorkomt dat er gevaarlijk gladde plekken ontstaan aan de rand van bijvoorbeeld het zwembad. Meer nog, het is zelfs mogelijk om extra randen en ribbels aan te brengen in het hout op bepaalde plaatsen voor de veiligheid te verhogen.

Bij het plaatsen van zwembaden in metaal zijn er steunwanden nodig voor de rechte wanden. Dit om te voorkomen dat deze gaan vervormen door het gewicht van het water. Het laatste voordeel van hout is dat door de natuurlijke stevigheid van het materiaal, dit niet nodig is bij een houten zwembad. Stabiliserende wanden zijn volkomen overbodig.

Kortom, hout is een materiaal dat zeker niet over het hoofd mag worden gezien bij de aanleg van je nieuw zwembad!