Groot zwembad

grote zwembad

Een eigen zwembad is nog altijd een luxueuze toevoeging aan je woning dat door veel mensen met afgunst bekeken zal worden. Maar vanaf wanneer heb je nu eigenlijk een “groot” zwembad? Vanaf wanneer zal je comfortabel je baantjes kunnen trekken?

De regel onder de zwembadformaten is het zwembad van Olympische afmetingen. Deze zwembaden zijn uniek omdat alleen deze afmetingen geschikt zijn voor het houden van Olympische wedstrijden.

Deze zwembaden onderscheiden zich van de rest door hun grote afmetingen. De lengte moet 50 meter bedragen, en de breedte 25 meter. Een minimum van 8 banen moet voorzien zijn, met elk een baanbreedte van 2.5 meter. De diepte moet minimaal 2 meter bedragen. Er zijn zelfs voorschriften over de watertemperatuur en de lichtintensiteit!

Lijken deze afmetingen nog wel mee te vallen, pas dan eerst eens 50 meter af in je tuin. Je zult schrikken van de lengte, dit zijn enorme afmetingen.

Bij het kortebaan zwemmen is het doel om zo snel mogelijk 25 meter af te leggen. Een 25 meter bij 12,5 meter zwembad is ook al geschikt om lange afstanden af te leggen, dus wanneer je het zwembad niet alleen voor recreatie wilt gebruiken maar ook voor het verhogen van je uithoudingsvermogen.

Ben je van plan om een polyester zwembadkuip te gebruiken voor het inbouwen van je zwembad, dan kan je natuurlijk kiezen uit meerdere afmetingen. Je zal hier echter erg beperkt zijn in lengte, omdat de kuipen in 1 deel vervaardigd en geleverd moeten kunnen worden. De meeste zwembaden zijn 5-6 meter lang, maar bij 8 meter zal het al ophouden. Wens je een langer zwembad, dan zal een ter plaatse opgebouwd zwembad de enige oplossing zijn.

Hou er ook rekening mee tenslotte dat bij een zwembad met een oppervlakte van minder dan 30 vierkante meter er geen bouwkundige vergunning nodig is! Wens je een groter zwembad te bouwen, dan zal je een administratieve aanvraag moeten doen, wat natuurlijk de nodige vertraging, kopzorgen en financiële last met zich zal meebrengen.