Goedkope zwembaden

“Goedkoop is duurkoop” hoor je vaak zeggen. Maar geld dat ook voor zwembaden? Ja! Want ook bij de aankoop van dit luxevoorwerp moet je een overweging maken tussen budget en kwaliteit.

Bepaal vooraf je budget. Zo vermijd je dat je halverwege de bouw voor lelijke verrassingen komt te staan, of dat je na de voltooiing van de bouw merkt dat je toch een groter formaat kon zetten, of je een betere afwerking kon permitteren.

Wil je een groot zwembad, vergewis je dan op voorhand van de regels in verband met de bouwvoorschriften. Het is namelijk zo dat je vanaf bepaalde afmetingen een bouwvergunning zult moeten aanvragen voor je zwembad.

Bij het naadloos integreren van het zwembad in de tuin kan het raadzaam zijn om een architect te raadplegen. Ook dit kost geld. Eventueel een tuinarchitect als je voor een meer rustieke afwerking wilt gaan.

Bij een ondergronds zwembad zijn er grondwerken die uitgevoerd moeten worden. Heb je zelf gebouwd dan weet je wellicht hoe de ondergrond eruit zal zien. Weet je dit echter niet, dan kan je eventueel een sondering laten doen om te voorkomen dat in het midden van de graafwerken ineens het grondwater naar boven komt.

De lopende kost van een zwembad is ook niet te onderschatten. Verwarmingskosten kunnen al snel oplopen, net zoals de kosten om de filterinstallatie te laten draaien. Heb je dan ook nog wat mooie verlichting, en wat waterjets, dan zal je maandelijkse energierekening zeker merkbaar stijgen.

Bespaar ook niet op bouwmaterialen en afwerking. Als het zwembad eenmaal geplaatst is kan je moeilijk beslissen om de polyester kuip te vervangen door tegels. Idem voor de buizenstelsels die het water van en naar de filterinstallatie vervoeren, verkies hier duurzame materialen die jarenlang meegaan.

De plaatsing van een zwembad kan al snel enkele tienduizenden euro’s kosten. Ga zeker niet impulsief te werk, maar plan op voorhand!