Zwembaden soorten
- Binnen
- Buiten
- Opblaasbaar zwembad
- Inbouwzwembaden
- Bovengrondse zwembaden
- Foliebad
- Frame zwembad
- Ingebouwde
- Groot
- Betonnen zwembad
- Houten zwembaden
- Inox
- Metalen zwembad
- Polyester
- Bestway
- Zodiac
- Intex pools
- Intex metal frame pool
- Jacuzzi
- Jetstream
- Poolhouse
- SPA
- Whirlpools
- Voor honden
- Zwemvijver
- Rechthoekig
Foliebad
Een foliebad is een alternatief voor de immense polyester badkuip en de dure gecementeerde zwembaden.
Allereerst moet er een bouwkundige structuur voorzien worden. Of dit nu een gemetste kuil is of een metalen opbouwframe, het zwembad heeft steun nodig. Bij de meeste zelfbouwpakketten van het type foliebad, zal een stalen huid meegeleverd worden. Dit biedt de beste oplossing qua gewicht, rigiditeit en flexibiliteit.
Hierna brengt men een scheidingsfolie aan, in feite een groot vlies dat de folie zal beschermen. De folie of liner zelf is een dik kunststof doek dat UV – resistent is. De folie zal vastgemaakt moeten worden op de bovenrand. Hierop zal een grote druk komen te staan bij het vullen van het zwembad, dus men moet er op letten dat deze stevig genoeg is.
Wanneer de folie vastgemaakt is aan de bovenrand, plaatst men de op voorhand op maat gemaakte liner. Extra aandacht is nodig bij het maken van hoeken, of het afwerken van ingewerkte trappen. Hier gaat men de verschillende stukken samen plakken met vloeibare folie, die daarna met een haardroger of warmteblazer samengesmolten zal worden tot de liner 1 groot lekvrij geheel vormt.
Het voordeel van foliebaden is dat elke gewenste vorm mogelijk is. Deze pakketten worden op maat gemaakt door computergestuurde machines, je kan het dus zo gek niet bedenken of de vorm is mogelijk. Een ander groot voordeel is natuurlijk de lage moeilijkheidsgraad. Bij het kiezen voor een totaalpakket, kan je het best vergelijken met een zelfbouwkast. Alles is meegeleverd, en een duidelijke handleiding zal je wegwijs maken in de bouw van je eigen zwembad.
Indien je weinig vertrouwen hebt in je eigen fabricagekunsten, is het aangeraden om beroep te doen op een vakman. Aangezien een foliebad eenvoudig in 1 dag geplaatst kan worden, is het zeker geen slecht idee om voor 1 dag een professional in te huren om je bij te staan bij het bouwproces.
Een foliebad is ook geschikt om ingebouwd te worden. Het is dus niet noodzakelijk om het bovengronds te plaatsen. Indien je een groot formaat kiest, en de grond waarom je het zwembad wilt plaatsen niet echt veel vertrouwen wekt, dan kan je overwegen om een betonnen vloerplaat te storten.
Tweet |
|