Zwembad filter

Zwemmen is een leuk tijdverdrijf, maar niets is zo vervelend als vuil in je zwembad. Zand op de bodem voelt schurend aan als je erover loopt, en een vuile rand op de wanden is niet alleen onhygiënisch maar ook erg moeilijk te verwijderen.
Om al deze problemen te vermijden dien je een filter te gebruiken. Deze komen in alle mogelijke geuren en kleuren, afhankelijk van je budget en formaat van je zwembad. We gaan er hier enkele bespreken. Allereerst moet men rekening houden met de plaatsing van het filtersysteem. Voor een zwembad met een kleine capaciteit kan je de filter gewoon naast het zwembad inbouwen. Voor een groter systeem zal je al eerder naar een tuinhuisje of een bergruimte moeten kijken om alle apparaten te stallen.
1. Patronenfilters of cartridgefilters zijn de minst arbeidsintensieve filters, en daardoor erg populair. Meestal bestaan ze uit 3 tot 4 aparte filterelementen die verpakt zitten in 1 toestel. Het filtreren gebeurd door het water te spoelen door de papieren elementen. Je kan ze naderhand afspoelen en een ontsmettingsmiddel gebruiken. De filterelementen zelf kunnen verschillende jaren meegaan, afhankelijk van het model.
2. Zandfilters zijn de meest voorkomende filters. Zoals de naam al weergeeft, gebruiken ze zand om het water te filteren. Hij vraagt wel meer onderhoud, bij intensief gebruik moet je de filter 1 keer per week schoonmaken. Hiervoor moet het water teruglopen door de filter. Nadeel is dat het water dan onbruikbaar is, en je het zwembad opnieuw zal moeten vullen. Het zand in de filter kan kleine vuildeeltjes tegenhouden, en is makkelijk te vervangen en bij te vullen.
3. Kiezelwierfilters zijn het neusje van de zalm. Deze filters verwijderen 99% van alle vuildeeltjes uit je zwembadwater. Hiervoor doen ze beroep op een uitzonderlijk materiaal om te filtreren. Gefossiliseerde planktonskeletten vormen een zeer fijn poeder. Dit materiaal, kiezelwier genoemd, beschikt over uitstekende filtrerende eigenschappen. Voor het onderhoud dien je de kiezelalgen bij te vullen en net zoals bij de zandfilter moet het water teruglopen door de filter. Dit type filter vergt de meeste inspanning qua onderhoud, maar geeft ook het beste resultaat. Voor de echte zwembadliefhebber is dus de kiezelwierfilter de beste keuze!
Tweet |
|