Elektrische verwarming

Iedereen kent het wel, het is lente, de zon komt tevoorschijn, en je kan niet meer wachten, je wilt een duik maken in je zwembad. Met veel liefde haal je de afdekking eraf, en voldaan merk je dat al het werk afgelopen herfst de moeite heeft geloond, het zwembad is er klaar voor! Snel omkleden, en dan erin! Maar eerst toch maar eens voelen…en valt dat even tegen! Het lijkt wel ijswater!

Het verwarmen van je zwembad is een hele opgave. Het is immers een enorme oppervlakte die moet opgewarmd worden. Allereerst willen we erop wijzen dat het zeker de moeite loont om te overwegen om je zwembad binnen te plaatsen. Niet noodzakelijk binnenshuis, een overkapping of bijgebouw is ook ideaal hiervoor. Dit is een grote initiële investering, maar op lange termijn gaat deze voordelig uitkomen. Maar zelfs dan nog is het praktisch onmogelijk om het zonder verwarming te stellen.

De meest voor de hand liggende verwarming is elektrische verwarming. De goedkoopste in aanschaf, maar onderschat de langdurige kost niet!

Elektrische zwembadverwarming werkt het beste bij kleine zwembaden. Heb je een zwembad met een grote oppervlakte, dan is het wellicht interessanter om te kiezen voor een ander type verwarming.

De klassieke elektrische verwarming werkt met een waterbestendig verwarmelement. Elektriciteit verwarmd het element, het zwembadwater stroomt op zijn beurt erlangs, en gaat zo opgewarmd worden.

Een andere oplossing is het gebruik van een elektrische verwarming met warmtepomp. Dit is een type verwarming die gebruikt maakt van de buitenlucht om warmte te onttrekken en zo door te geven aan het zwembadwater. Denk aan het principe van een koelkast, maar dan omgekeerd. Dit type verwarming haalt een veel hoger rendement, is milieuvriendelijker, maar is wel duurder in aanschaf.

Zorg bij de aanschaf van een elektrische verwarming er zeker voor dat de waterdichtheid gewaarborgd is. Ben je geen held met je handen, laat dan de installatie over aan een vakman.