Zwembad chloor

Bij het onderhoud van je zwembad zijn er veel factoren waar je rekening mee moet houden. Groffe vuildeeltjes kunnen we tegenhouden door een rolluik te gebruiken of het zwembad af te dekken. Een juiste zuurtegraad, watertemperatuur en een degelijke filter zijn allen ook heel belangrijk. En natuurlijk moet er ook aandacht besteed worden aan de kleine beestjes.

In elk zwembad ga je een grote verscheidenheid aan bacteriŽn, schimmels, microben en andere micro-organismen vinden. Deze gaan zich verder ontwikkelen door afvaldeeltjes in het water. Zowel natuurlijk als onnatuurlijke vuildeeltjes gaan de groei van deze narigheden veroorzaken.

Om dit tegen te gaan moet men een antibacterieel reinigingsmiddel gebruiken. Het meest bekende en gebruikte is natuurlijk chloor. Dit chemisch product gaat door een oxiderende werking de aanwezige microben doden.

Een interessant weetje is dat prikkende ogen en rode huid niet veroorzaakt worden door een overschot aan chloor, maar door een gebrek aan chloor. Bij de chemische reactie met vuildeeltjes zoals ammoniak komen er chloramines vrij die de pijnlijke reacties gaan veroorzaken. Dus een te laag chloorgehalte heeft een omgekeerd effect op ons.

Er zijn verschillende types van chloor verkrijgbaar voor in je zwembad te gebruiken, voor ieder wat wils.

Vloeibaar chloor is de meest bekende, met zijn hoge zuurtegraad is het een gevaarlijk product waarbij je de nodige voorzorgen in acht moet nemen.

Chloorgranulaat komt in korrelvorm. Dit is manueel toe te voegen aan het zwembadwater, wat een fijnere dosisbepaling mogelijk maakt.

Een zoutchlorinator is een machine die automatisch het chloorgehalte op peil zal houden. De meest eenvoudige manier, maar natuurlijk wel een investering.

Tot slot zijn er nog chloortabletten. Deze hebben een trage afgifte, en zijn geschikt om in een dispenser te gebruiken.

Welk type je ook wenst te gebruiken, voorzie een droge afgesloten donkere ruimte voor de opslag van je chloorproducten. Vermijd zeker dat kleine kinderen of huisdieren toegang hebben tot het goedje.