Buiten zwembad

buiten zwembad

Bij de bouw van een buitenzwembad zijn er enkele zaken die wat aandacht vragen. Het is namelijk niet zo dat een buitenzwembad de enige oplossing is. Een binnenzwembad dient men ook te overwegen. Niet noodzakelijk in je huis, maar eventueel een bijgebouw, een degelijke overkapping of zelfs een schuur telt ook als binnen.

Bij een buitenzwembad moet je vooral rekening houden met de temperaturen. Als het wat frissen begint te worden buiten, kan je bij een binnenzwembad de verwarming simpelweg wat hoger zetten. De warmte gaat in de gesloten ruimte goed bewaard kunnen blijven. Je gaat dus een hoog rendement krijgen.

Wil je een buitenzwembad verwarmen, dan moet al de warmte van het water komen. Radiatoren in open lucht werken namelijk niet echt rendabel. Dus zal je het water constant moeten verwarmen om hetzelfde effect te bereiken als met een binnenzwembad. Dit is dus iets om over na te denken indien je veelvuldig wilt zwemmen, en niet alleen in de zomermaanden.

Een van de belangrijkste factoren die de ligplaats van je zwembad bepalen, is de afwezigheid van bomen. Bomen zorgen voor schaduw, dus voor meer verwarmingskosten. Een bijkomend nadeel is echter bladval. En met een buitenzwembad zal je altijd meer last hebben van vervuiling. Zelfs al staat er geen enkele boom of struik in de wijde omtrek, dan nog heb je meer kans op de occasionele grasspriet die in je zwembad zal terechtkomen. Feit is dat er bij een zwembad dat blootgesteld is aan buitenlucht er meer vervuiling zal optreden.

Om dit probleem te voorkomen kiezen veel mensen voor de plaatsing van een rolluik. Dit zorgt er inderdaad voor dat er geen vervuiling meer in het zwembad terecht kan komen. Er is hier echter ook een groot nadeel, wat zeker in rekening gebracht moet worden. Bij het oprollen van het rolluik zal al de vervuiling mee opgerold worden in de behuizing. Als er dan wat vuil zich begint op te stapelen in het rolmechanisme dan kan het uit en inrollen van het rolluik al snel een hele worsteling worden. Zorg dus bij de aanschaf van het rolluiksysteem voor je zwembad zeker ervoor dat je ofwel makkelijk met een borstel de rolluik kan proper vegen, ofwel dat je de behuizing van de rolluik kan openmaken en zo de vervuiling kan verwijderen.