Zwembad bouwen

De knoop doorhakken om een eigen zwembad te bouwen is een grote stap. Bij het hele bouwproces komen er nog ontelbare dingen kijken, waar je rekening mee moet houden. We zetten enkele tips even in de verf ter verduidelijking.

Allereerst moet je beslissen wat je budget is. Een zwembad is namelijk een redelijk grote investering voor de meeste mensen. Het heeft weinig zin om een groot zwembad te laten ontwerpen naar je eigen zin, en om naderhand tot de conclusie te komen dat je het niet kan betalen. Dus, bepaal eerst je budget. Voorzie voldoende geld voor de aankoop van alle materialen, eventueel de plaatsingskosten. Indien er ook grondwerken moeten uitgevoerd worden, hou daar dan ook rekening mee. Calculeer meteen ook de lopende kosten in. Denk aan onderhoudskosten, verwarmingskosten, enzoverder.

Vervolgens moet je kijken wat de plaatsingsmogelijkheden zijn in je tuin, alsook wat de bouwvoorschriften zijn. Ga je voor een groot zwembad met bijgebouw of poolhouse, dan kan het zijn dat je een bouwvergunning moet aanvragen. Het is dus wijselijk om eerst je licht eens te gaan opsteken bij de gemeente.

Nadat je besloten hebt waar het zwembad moet komen, zal je moeten beslissen wat voor zwembad je wilt. Dit hangt natuurlijk nauw samen met je budget. Hou zeker rekening met de stijl van je woning. Bij een mooi landelijk huis zal een zwemvijver natuurlijk beter staan, dan bij een moderne woning. Hou dus rekening met de bouwstijl van je huis.

Indien je zou kiezen voor een grote zwembadkuip uit polyester, hou dan rekening met het feit dat deze in 1 deel geleverd zal worden. Dus ofwel moet je een inrit of toegang tot de tuin hebben die groot genoeg is, ofwel zal je moeten bekijken of een kraan de zwembadkuip over je huis kan tillen.

Vervolgens kan je eindelijk aan de bouw beginnen. Vergeet zeker niet om het internet af te schuimen voor tips en bouwervaringen. Van de meeste zwembadplaatsers kan je recensies vinden op het net. Zo voorkom je misschien een bouwkater bij de aanschaf van je zwembad.