Betonnen zwembaden

betonnen zwembad

De beslissing om een eigen zwembad te bouwen is een die goed overdacht moet worden. Het blijft tenslotte een grote investering. Als je beslist er toch voor te gaan, bestaat de kans dat je bij de keuze van de bouwmaterialen niet gecharmeerd kan worden door de polyester kuipen of de opblaasbare varianten.

Er is echter nog een keus, namelijk het klassieke beton. Wie zelf al bouwervaring heeft, weet dat dit een bouwmateriaal is dat niet te onderschatten is. En ook voor je zwembad kan je kiezen ervoor. Maar waarop moet je nu precies letten?

Allereerst, dezelfde administratieve rompslomp die bij andere zwembaden van toepassing is, zal je hier ook moeten doorlopen. Indien mogelijk, probeer de bouw van een zwembad te combineren met een tuinaanleg of andere werken. Dan kan je eventueel advies inwinnen van je architect of aannemer.

Beton slaagt erin zich te onderscheiden van andere materialen door zijn grote diversiteit. Bij de keuze voor bijvoorbeeld polyester ben je gebonden aan een beperkt aantal standaardvormen. Met beton echter kan je het zwembad van je dromen bouwen. Maak je wildste fantasie waar en ga voor een strak rechthoekig zwembad. Of ga helemaal de andere kant uit en ga voor mooie ronde vormen met bijvoorbeeld een klein eilandje in het midden. Denk ook eraan dat je met beton makkelijk een ladder of trap kan voorzien, en voorzie deze in het plan!

Qua afwerking moet een betonnen zwembad zeker niet onderdoen voor zijn concurrenten. Integendeel, je kan door het gebruiksgemak van bouwen met beton kiezen uit een ruim gamma van kleuren. Verkies je na lang nadenken voor appelblauwzeegroen of toch maar liever het klassiek blauw, je kan het zo gek niet bedenken of je kan de kleur gebruiken voor je afwerking van zwembad.

Voor de wanden kan je ondermeer kiezen uit tegels, eventueel moza´ek, of je kan de beton zo glad laten afwerken dat er niet meer nodig is dan dat.

Bij het gebruik van beton voor klassieke bouw bestaan er enkele voorwaarden waaraan je je dient te houden. Bij het gebruik van beton voor je zwembad te bouwen, is dat niet anders. Probeer de werkzaamheden te plannen in een periode van droog weer. Dit om te voorkomen dat er kleine barstjes in het beton komen die later voor problemen zouden kunnen zorgen in je zwembad.