Alarm zwembad

Een van de grootste aandachtspunten waar men rekening mee moet houden bij de aanschaf van een eigen zwembad, ik de veiligheid. Niet alleen kleine kinderen maar ook huisdieren kunnen beoordelingsfouten maken en op een onbewaakt moment in het zwembad vallen. We bekijken enkele oplossingen die gemoedsrust kunnen geven.
We beginnen met de voor de hand liggende oplossing. Een hekwerk of een volledig overdekt zwembad. Het klinkt misschien ingrijpend, maar een smaakvolle balustrade kan een mooi geheel vormen met je zwembad. Ook een discreet weggewerkte overdekking zal de veiligheid aanzienlijk verhogen, en kan bovendien een onderdeel zijn van je overwinteringsplan van je zwembad.
De hoogtechnologische variant van een balustrade, is een lasersysteem. Elke paaltjes geplaatst aan de hoeken van het zwembad zenden, na het inschakelen ervan, een laserstaal uit. Bij het onderbreken van deze straal gaat er een alarm af. De kostprijs van dit systeem hangt af van de grootte van je zwembad. Hou ook rekening met de electriciteitskosten dat dit systeem met zich meebrengt!
Een andere mogelijk is werken met de lokale melder en de armbandjes. De melder heeft een bepaald bereik, en als de armbandjes (gedragen door de kinderen bijvoorbeeld) binnen deze zone komen dan gaat het alarm af. De melder, vaak “makkelijk mee te nemen”, moet voorzien zijn van batterijen om te werken, wat een nadeel kan zijn.
De meest interessante optie is het integraal alarm. Dit is een toestel dat zonder al te veel moeite kan ingebouwd worden in de rand van je zwembad. Het dient het wateroppervlak te raken met de sensorarm. Het toestel detecteerd als een voorwerp van 6 kg of meer het water invalt, door de waterverplaatsing te meten. De duurdere versies (500 EUR en hoger) zijn zelfs voorzien van zonnecellen en zijn dus in principe volledig zelfvoorzienend!
Mijn advies is een integraal alarm met eventueel de optie om te werken op netstroom, gecombineerd met een overdekking. Zo kan ik met gerust hart genieten van een veilig zwembad!
Tweet |
|