Afdekking zwembad

Heb je last van vallende bladeren in je zwembad? Wil je het zwembad tijdens de late lente of vroege herfst afdekken om de energiekost te drukken? Dan heb je nood aan een afdekking van je zwembad. We onderscheiden 3 grote groepen, de rolluiken, de overkappingen en de zeilen. We overlopen elk type even.

Zeilen zijn de goedkoopste oplossing, die echter het meeste werk vragen. Een van de grootste problemen bij het gebruik van zeilen, is dat ze moeilijk vast te maken zijn. Indien je toch erin slaagt om ze stevig te verankeren, door bijvoorbeeld stenen of sjorren, dan is het ook een hele opgave om het zeil te verwijderen. Zeilen zijn natuurlijk ook erg gevoelig aan windvlagen, en jemoet rekening houden met het risico dat je zeil ineens het luchtruim kan kiezen.

De meest voor de hand liggende optie zijn de overkappingen. Deze kan je het beste vergelijken met een grote serre die je over je zwembad plaatst. Aan de hand van je budget zal je kunnen kiezen uit een overkapping die bestaat uit 1 deel, of een die telescopisch is. De mogelijkheid bestaat ook om een overkapping op rails te plaatsen, of de optie te behouden om ze volledig los te maken. Ook de hoogte is naar eigen smaak. Indien je in de winter ook baantjes wilt kunnen trekken, kan je een lage overkapping plaatsen. Dit drukt de kost, maar een spelletje waterpolo zal je niet moeten proberen of het gaat eindigen met hoofdpijn. Een hoge overkapping is duurder maar kan dan ook meteen dienst doen als opbergruimte of zitplaats.

Een bijkomend voordeel van overkappingen is dat ze een windstilte en het serre-effect creŽren. Beide zijn bevorderlijk voor de warmte, en zullen dus op lange termijn een gunstig effect hebben op je geldbuidel.

Voor mensen die geen grote overkapping willen plaatsen over hun zwembad, maar die toch meer gebruiksgemak willen hebben dan een zeil, zijn de rolluiken een oplossing. Deze zijn niet meer en niet minder dan een grote oprolbare plaat, beschikbaar in zowel doek als harder materiaal zoals hout. Voordeel is dat de rolluik volledig weggewerkt kan worden in bijvoorbeeld een zitbank aan 1 kant van het zwembad, of zelfs onder de grond. Ook is een rolluik uit vaste materialen bevorderlijk voor de veiligheid. Door het principe van gewichtsverdeling kan een bepaalde last gedragen worden. Afhankelijk van de sterkte van het materiaal, zal een groot huisdier tot een klein kind op de rolluik kunnen stappen. Rolluiken bestaan in zowel gemotoriseerde als manuele versies. Kies tussen een druk op de knop en draaien aan een zwengel, weeral afhankelijk van het budget.