Zwembad aanleggen

Het aanleggen van een zwembad is een ingrijpende operatie voor je tuin. Een groot oppervlak gaat verloren, en zal niet meer gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden.

Bij het aanleggen van een zwembad komt veel kijken. Allereerst moet de ondergrond onder handen genomen worden. Bij het volledig of gedeeltelijk ingraven van het zwembad zullen er dus graafwerken aan te pas komen. Het loont zeker de moeite om op voorhand te weten met wat voor ondergrond je te maken hebt. Een zanderige ondergrond zal makkelijker graven, maar is de grond wel stabiel genoeg om het groot gewicht dat een zwembad met zich meebrengt te dragen? Heb je harde kleigrond dan zal je aangepast materiaal moeten gebruiken om de grond uit te graven, maar dan is een stabiliserende laag waarschijnlijk overbodig.

Voldoende werkruimte is ook een must. Beslis je om je zwembad zelf aan te leggen met een zelfbouwpakket, dan is de kans groot dat je een zwembad type frame zal verkiezen. Wil je op voorhand al de verschillende delen uitleggen zodat je zeker geen fouten maakt bij de assemblage, dan is een werkoppervlakte die even groot is dan de zwembadoppervlakte wel zo handig.

Zal je zwembad geplaatst worden door een gespecialiseerde firma, ook dan zal een goede werkruimte belangrijk zijn. Niet alleen oppervlakte, maar vooral toegang tot de tuin is dan belangrijk. Een auto die in de inrit staat is dan te vermijden bijvoorbeeld.

Wees ook niet te trots om hulp te vragen. Dat je al informatie zoekt op internet is een goede eerste stap, maar een ervaringsdeskundige bij de hand hebben waar je overleg mee kan plegen is natuurlijk nog veel beter.

Tot slot wijzen we nog op de belangrijkheid van vooraf goed plannen. Zorg dat je op voorhand weet waar de leidingen moeten komen, wat de correcte afmetingen zijn van het zwembad, waar de technische installaties zoals verwarming en filter moeten komen,… . Dit zal voorkomen dat je tijdens de bouw van je zwembad ineens merkt dat je plaats te kort komt (of over hebt)